Plats típics

Plats típics

Trinxat

Trinxat

La simple composició del trinxat només requereix tenir els productes en el seu temps òptim, i aquest és l’hivern, quan les cols estan “tocades pel fred”.

Components: col d’hivern, trumfes, rosta. La col, un cop neta de nervis i rentada, es posa a bullir amb aigua i un xic de sal. Quan les cols estiguin mig cuites, hi afegirem les trumfes. Un cop rentades i tallades, a part, en una paella, hi farem fregir una rosta.

Quan les cols i les trumfes estaran cuites, hi escorrerem l’aigua, i amb l’escrassadora les anirem “trinxant” fins que quedin fines. Llavors hi posarem una part del suc de coure les rostes.

Se serveix calent i, si en sobra, es passa per la paella juntament amb uns grans d’all.

Conill amb cremalloles

Conill

Un plat propi de tardor. El sofregit i la cocció lenta el converteixen en una exquisitat per al paladar més exigent.

Trossejat, salat i enfarinat el conill, el fem fregir en una paella.

Reservada a part, fregim els bolets. Els posem juntament amb el conill i una copeta de vi blanc i ho deixem tot una estona. Ho fem coure tot lentament.

A part, fem un sofregit amb all, ceba i tomàquet, al qual afegim un feix d’herbes que s’unirà al conill i dues llosses d’aigua.

Tiró amb naps

Tiró amb naps

El tiro amb naps és propi de la diada de Tots Sants. Té un condiment molt important: els naps, amb preferència de Talltendre.

Es compon de tiró (ànec), naps i un sofre- git d’all, ceba i vi blanc.

Després de trossejar el tiró, el salarem i enfarinarem. El farem rostir en una cassola o paella. A l’oli o suc restant, hi farem fregir els naps, un cop pelats i tallats al llarg, que afegirem a la cassola amb el tiró, un gotet de vi blanc i un sofregit d’alls, ceba i tomàquet i un xic d’aigua. Ha de fer xup- xup una bona estona.

Fetge amb agredolç

Fetge amb agredolç

És típic del temps de la matança del porc. Es compon de fetge fresc, mel i vinagre. Un cop salat i fregit el fetge, el posarem en un recipient a la vora del foc perquè es mantingui calent. En l’oli restant, i dins de la paella, hi farem fondre la mel. Després hi afegirem el vinagre (una cullerada de mel per una de vinagre), però cuidant que no bulli, i aboquem aquest suc al fetge.

Pastís de ceps

Pastís de ceps

1 kg de ceps, 1 gotet de vi ranci, 5 ous, 1 ceba, 1 got de llet, 50 g de mantega, oli d’oliva, sal, pebre negre en pols, salsa beixamel. Netegem els ceps i es fan en trossets petits. Es fregeixen juntament amb la ceba, ben picadeta, amb mantega, a foc lent durant vint minuts.

Passat aquest temps, i una vegada ben escorregut, amb la meitat fem el puré, amb la batedora.

A part, preparem els ous batuts amb la llet, el vi ranci, sal i pebre, i hi afegim els bolets i el puré.

Tot això cal col·locar-ho dins un motlle untat amb mantega i fer-ho coure al bany maria durant una hora.

Una vegada fred i tret el motlle, se serveix amb una salsa al gust espanyola, beixamel, etc.

Saltejat de bolets

Saltejat de bolets

Diverses varietats de bolets, grans d’all al gust, julivert, oli d’oliva, sal i una mica de pebre.

Netegem els bolets i els trossegem. Els posem en una paella fins que treguin aigua i es deixen evaporar, remenant-los de tant en tant. A continuació hi tirem un raig d’oli, sal i una picada d’all i julivert.

Deixem que els bolets es facin a poc a poc, però vigilant que no es cremin. Un bon amic seria un tall de sussissa feta a la brasa.

Truita de cremalloles

Truita de cremalloles

8 ous, 200 g de cremalloles o de moixerons de primavera frescs, oli d’oliva, sal.

Es fa amb els bolets frescs. Se’ls talla la cua i es fan fregir amb oli roent cinc minuts destapat i cinc tapat. Tot seguit, hi afegim els ous deixatats i salats i en fem una gustosa truita primaverenca.

Sopes d'all

Sopa d'all

Senzilla i tonificant per a les matinades d’hivern. Es compon de pa, alls, oli i aigua bullent.

En un tupí, hi posarem full de pa. En una llossa, hi esclafarem dos grans d’all que afegirem al tupí juntament amb sal, oli i aigua bullent. Ho taparem i deixarem reposar una estona.

Català CA English EN Français FR Español ES