Municipis agregats

Age (1.175m)

Està situat entre el riu Segre i el riu de Llavanera. L’església parroquial, dedicada a sant Julià, és d’origen romànic, encara que molt reconstruïda. “Age” es considera un topònim preromà bascoide o celta, possiblement derivat d’(h)agiu = “teix”, o bé llatí i provinent del verb agere = “ordenar, manar”, per bé que també sembla probable relacionar-lo amb el mot llatí que significa turó, força més en consonància amb l’emplaçament del nucli. Però, en tot cas, no pas d’ager (camp), com algú ha proposat.

Rigolisa (1.212m)

És un llogaret situat sobre el puig Cerdà, exactament al NE d’aquest. Està format per un mas i l’església de Sant Jaume de Rigolisa. Abans havia estat municipi propi depenent de Sant Miquel de Cuixà. “Rigolisa” és un topònim preromà bascoide, probablement format d’Errako i lezea, que voldria dir “barranc del cremat”. Apareix a la documentació per primer cop el 946, com a Eragolissa.

Ventajola (1.150m)

Està situat al SO de Puigcerdà, al marge dret del riu Querol o d’Aravó. La seva existència està documentada des del s. IX. Va ser propietat de Sant Miquel de Cuixà. L’església, romànica (s. XI-XII), està dedicada a sant Tomàs. “Ventajola” es creu que s’hauria originat a partir del patronímic llatí Ventidius.

Vilallobent (1.175m)

Està situat on conflueixen els rius Vilallonga i Llavanera (també dit la Vanera). “Vilallobent” és un nom de lloc llatí originat a partir de Vila Lupenti format de lupus (llop) i derivat, ver- semblantment, d’un gentilici. Hom considera el seu origen en un fundus romà. Els seus terrenys van passar de pertànyer al monestir de Ripoll a Sant Miquel de Cuixà posteriorment. Finalment, foren propietat de la Corona, com a lloc reial. La seva església, romànica, està dedicada a sant Andreu.

Català CA English EN Français FR Español ES